keskiviikko 4. syyskuuta 2013

Uskonnot ja Ruoka

Uskontojen ruokavaliorajoitteet

Uskonto
Raaka-aine
Ruoka, juomat
Juutalaiset
Sianliha, hevosenliha, jänis, petolinnut, suomuttomat vesieläimet (esim. äyriäiset, nahkiaiset, made), veri (ei missään muodossa), sisäelimet (paitsi maksa jossa vain vähän verta)
Kinkut, makkarat, jotkut kala- ja äyriäisruoat, veriruoat, jotkut riistaruoat...
Ortodoksit
Punainen liha (P), porsas, nauta jne.
Liharuoat,: paistit, kyljykset, kinkut yms.
Mormonit
Alkoholi
Kahvi,tee,alkoholijuomat
Adventistit
Muu, kuin puhdas liha*, äyriäiset, sianliha, alkoholi
Alkoholijuomat, kahvi, jotkut kala – ja äyriäisruoat
Katolilaiset
Liha (P)
Liharuoat (P)
Islamin uskoiset
Sianliha, veri, alkoholi, petoeläimet, liivate, kuristetut eläimet, petolinnut, itsestään kuolleet eläimet, iskulla tapetut eläimet
Jotkut makkarat, kinkut, veriruoat, karhunliha, jotkut rasvat (esim. margariinit), jellymäiset makeiset, juustokakut...
Jehovan todistajat
Veri, kuristamalla tapetut eläimet
Veriruoat, esim. ansalangoilla metsästetyt linnut, ruoat joiden valmistuksessa on käytetty verta (esim. jotkut makkarat)
    *Esim. Lammas, nauta ja kala ovat adventisteille sallittuja, muuten pyrkivät kasvisruokavalioon.
  • (P) = paaston aikaan kielletty


Yleisesti
  • Kosher on juutalaisen ruokakulttuurin käsite, joka tarkoittaa yleisesti ”kelvollista” tai sallittua ruokaa.
  • Kaikissa ruokatuotteissa Israelissa on Kasher merkinnät, jotka kertovat, onko tuote liha- , tai maitotuote, vaiko yhteensopiva, ei kumpaakaan sisältämä tuote.
  • Islaminuskoisille sana Halal tarkoittaa ”puhdasta” ja sallittua ruokaa.

Kosher – teurastustapa
  • Eläin teloitetaan nopeasti ja mahdollisimman kivuttomasti viiltämällä sen kurkku auki, jolloin eläintä ei tarvitse tainnuttaa ennen teloitusta.
  • Tärkeintä on saada kaikki ruhon veri valutettua mahdollisimman nopeasti, helposti ja tarkasti pois.
  • Juutalaiset syövät vain lihaa, josta veri on valutettu kokonaan pois.

Kosher keittiö
  • Liha (Kasher bsari) ja maitotuotteita (Kasher halavi) ei saa koskaan tarjoilla samalla aterialla
  • Jos lihaa on pääruoaksi, ei jälkiruokanakaan voi olla mitään maidosta valmistettua
  • Kosherkeittiö kiinnittää erityistä huomiota myös liha – ja maitotuotteiden säilytykseen: Molemmille kuuluisi olla omat kylmiöt, omat astiastot, ruokailuvälineet ja ruoanlaittoastiat.
  • Tarvikkeita, joilla on käsitelty lihaa, ei saa säilyttää samassa kaapissa, kuin maitotuotteiden käsittelytarvikkeita
Parve
  • Kasher parve
  • Lisäkkeet, jotka sopivat sekä maito- , että liharuuille.
  • Esimerkiksi kasvislisäkkeet, hedelmät, salaatit ja vihannekset
  • Maidottomat leivonnaiset





    Esimerkkejä Kosher- merkinnöistä

Uskontojen paastoajat
Uskonto
Nimi
Ajanjakso
Ruoka
Juutalaiset
Jom kippur
Syys- lokakuussa. Kaikki terveet, bar mitsva – iän saavuttaneet paastoavat vuorokauden.
Paaston aikana kaikki ruokailu on kielletty koko vuorokauden ajan.
Ortodoksit
Teofanian aatto,
Suuri paasto ja – viikko, Apostolien paasto, Herran Äidin paasto, Johannes Kastajan mestauspäivä, Pyhän Ristin ylentämisen juhla, Joulupaasto
Tänä vuonna: 5.1, 11.2.-30.4, 27.5.-28.6, 1.-14.8, 29.8, 14.9, 15.11.- 24.12.
Joinain paastopäivinä esim. Liha, kala ja maitotuotteet voivat olla kiellettyjä, kun taas joinain muina päivinä ne voivat olla sallittuja. Syöminen tapahtuu myöhemmin illalla.
Katolilaiset
Tuhkakeskiviikko - pitkäperjantai
Tänä vuonna 13.2 - 29.3.
Vähennetään syöminen yhteen täyteen – tai kahteen pieneen ateriaan päivässä. Katolilainen saattaa kieltäytyä liharuoasta (abstinenssi) eteenkin pääsiäisen edellä.
Islamin uskoiset
Ramadan
Sijoittuu kalenterin kierron mukaan (tänä vuonna 10.7-8.8), paaston päätyttyä juhlitaan 3 päivää
Syöminen vasta auringonlaskun jälkeen sallittua


Perinteinen Juutalainen Seder-pääsiäisillallinen


Mausteita Egyptiläisessä basaarissa

Kuvat:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti