Uskontojen
ruokavaliorajoitteet
|
Uskonto |
Raaka-aine |
Ruoka,
juomat |
|---|---|---|
|
Juutalaiset
|
Sianliha,
hevosenliha, jänis, petolinnut, suomuttomat vesieläimet (esim.
äyriäiset, nahkiaiset, made), veri (ei missään muodossa),
sisäelimet (paitsi maksa jossa vain vähän verta)
|
Kinkut,
makkarat, jotkut kala- ja äyriäisruoat, veriruoat, jotkut
riistaruoat...
|
|
Ortodoksit
|
Punainen
liha (P), porsas, nauta jne.
|
Liharuoat,:
paistit, kyljykset, kinkut yms.
|
|
Mormonit
|
Alkoholi
|
Kahvi,tee,alkoholijuomat
|
|
Adventistit
|
Muu,
kuin puhdas liha*, äyriäiset, sianliha, alkoholi
|
Alkoholijuomat,
kahvi, jotkut kala – ja äyriäisruoat
|
|
Katolilaiset
|
Liha
(P)
|
Liharuoat
(P)
|
|
Islamin
uskoiset
|
Sianliha,
veri, alkoholi, petoeläimet, liivate, kuristetut eläimet,
petolinnut, itsestään kuolleet eläimet, iskulla tapetut eläimet
|
Jotkut
makkarat, kinkut, veriruoat, karhunliha, jotkut rasvat (esim.
margariinit), jellymäiset makeiset, juustokakut...
|
|
Jehovan
todistajat
|
Veri,
kuristamalla tapetut eläimet
|
Veriruoat,
esim. ansalangoilla metsästetyt linnut, ruoat joiden
valmistuksessa on käytetty verta (esim. jotkut makkarat)
|
- (P) = paaston aikaan kielletty
*Esim.
Lammas, nauta ja kala ovat adventisteille sallittuja, muuten
pyrkivät kasvisruokavalioon.
Yleisesti
- Kosher on juutalaisen ruokakulttuurin käsite, joka tarkoittaa yleisesti ”kelvollista” tai sallittua ruokaa.
- Kaikissa ruokatuotteissa Israelissa on Kasher merkinnät, jotka kertovat, onko tuote liha- , tai maitotuote, vaiko yhteensopiva, ei kumpaakaan sisältämä tuote.
- Islaminuskoisille sana Halal tarkoittaa ”puhdasta” ja sallittua ruokaa.
Kosher
– teurastustapa
- Eläin teloitetaan nopeasti ja mahdollisimman kivuttomasti viiltämällä sen kurkku auki, jolloin eläintä ei tarvitse tainnuttaa ennen teloitusta.
- Tärkeintä on saada kaikki ruhon veri valutettua mahdollisimman nopeasti, helposti ja tarkasti pois.
- Juutalaiset syövät vain lihaa, josta veri on valutettu kokonaan pois.
Kosher
keittiö
- Liha (Kasher bsari) ja maitotuotteita (Kasher halavi) ei saa koskaan tarjoilla samalla aterialla
- Jos lihaa on pääruoaksi, ei jälkiruokanakaan voi olla mitään maidosta valmistettua
- Kosherkeittiö kiinnittää erityistä huomiota myös liha – ja maitotuotteiden säilytykseen: Molemmille kuuluisi olla omat kylmiöt, omat astiastot, ruokailuvälineet ja ruoanlaittoastiat.
- Tarvikkeita, joilla on käsitelty lihaa, ei saa säilyttää samassa kaapissa, kuin maitotuotteiden käsittelytarvikkeita
Parve
- Kasher parve
- Lisäkkeet, jotka sopivat sekä maito- , että liharuuille.
- Esimerkiksi kasvislisäkkeet, hedelmät, salaatit ja vihannekset
- Maidottomat leivonnaiset
Esimerkkejä Kosher- merkinnöistä
Uskontojen
paastoajat
|
Uskonto
|
Nimi
|
Ajanjakso
|
Ruoka
|
|
Juutalaiset
|
Jom
kippur
|
Syys-
lokakuussa. Kaikki terveet, bar mitsva – iän saavuttaneet
paastoavat vuorokauden.
|
Paaston
aikana kaikki ruokailu on kielletty koko vuorokauden ajan.
|
|
Ortodoksit
|
Teofanian
aatto,
Suuri
paasto ja – viikko, Apostolien paasto, Herran Äidin paasto,
Johannes Kastajan mestauspäivä, Pyhän Ristin ylentämisen
juhla, Joulupaasto
|
Tänä
vuonna: 5.1, 11.2.-30.4, 27.5.-28.6, 1.-14.8, 29.8, 14.9, 15.11.-
24.12.
|
Joinain
paastopäivinä esim. Liha, kala ja maitotuotteet voivat olla
kiellettyjä, kun taas joinain muina päivinä ne voivat olla
sallittuja. Syöminen tapahtuu myöhemmin illalla.
|
|
Katolilaiset
|
Tuhkakeskiviikko
- pitkäperjantai
|
Tänä
vuonna 13.2 - 29.3.
|
Vähennetään
syöminen yhteen täyteen – tai kahteen pieneen ateriaan
päivässä. Katolilainen saattaa kieltäytyä liharuoasta
(abstinenssi)
eteenkin pääsiäisen edellä.
|
|
Islamin
uskoiset
|
Ramadan
|
Sijoittuu
kalenterin kierron mukaan (tänä vuonna 10.7-8.8), paaston
päätyttyä juhlitaan 3 päivää
|
Syöminen
vasta auringonlaskun jälkeen sallittua
|
Perinteinen
Juutalainen Seder-pääsiäisillallinen
Mausteita
Egyptiläisessä basaarissa
Kuvat:




Ei kommentteja:
Lähetä kommentti